O Nas

Pomysł tłoczenia soków wziął się z tęsknoty za smakami dzieciństwa. Takie odmiany jak Antonówka, Kronselska czy Kosztela były powszechne i zawsze obecne w sezonie jesienno-zimowym na naszych stołach. Z czasem jednak zostały wyparte przez nowe odmiany, które zaczęły dominować we współczesnych sadach i w naszych kuchniach. Aktualnie, poza eko-bazarami i nielicznymi warzywniakami, znalezienie szlachetnej, dawnej odmiany jabłek graniczy z cudem. A szkoda, bo różnorodność smaków i aromatów dawnych odmian jest nie do przecenienia.

Dominacja współczesnych odmian powoduje, że znikają kolejne sady tradycyjne, będące do niedawna stałym elementem krajobrazu polskiej wsi. Są one wypierane przez sady towarowe lub zamieniane w pola uprawne i działki budowlane. W ten sposób krajobraz wsi się zmienia, a my tracimy bezpowrotnie jej tradycyjny charakter, dostęp do wspaniałych owoców, ale też lokalne ekosystemy, stanowiące o bioróżnorodności tych miejsc, dające schronienie wielu roślinom i zwierzętom.

Chęć przywrócenia zapomnianych smaków i ocalenia choćby jednego takiego sadu była dla nas inspiracją i sprawiła, że zaczęliśmy się zastanawiać, w jaki sposób możemy tego dokonać, poszukując sensownego sposobu na zagospodarowanie owoców pochodzących z takich sadów. Tak zrodził się pomysł produkcji wysokiej jakości, jednoodmianowych soków z dawnych odmian jabłek, które urzekałyby swoim bogatym aromatem i głębią smaku najbardziej wymagających klientów.

Na potrzeby Projektu stworzyliśmy markę Rezerwat Jabłek, która w 100% oddaje charakter tego, co robimy, tj. poszukujemy dawnych sadów, tropiąc szlachetne odmiany jabłoni, zbieramy ręcznie jabłka z ogromnych, rozłożystych, często półdzikich drzew. Nie dyskutujemy z przyrodą, z pokorą bierzemy to, co nam oferuje, dając nam raz więcej, a raz mniej wspaniałych owoców. W ten sposób co roku zbieramy wyjątkowe jabłka, dbając, by w trakcie tłoczenia nie uronić ani odrobiny ich wspaniałego smaku. To jest nasz początek, początek Projektu Jabłko, tworzonego przez miłośników tych wyjątkowych owoców.

Rezerwat JabłekRezerwat Jabłek
Projekt Jabłko
skr. pocztowa 1856 50-385 Wrocław